2017. november 25., szombat

Húsgombóc leves gazdagon

Hozzávalók:
  • 2 ek étolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fehérrépa
  • 2 sárgarépa
  • 50 dkg gomba
  • 40 dkg zöldborsó
  • 2 ek finomliszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 6 burgonya
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 1 ek lestyán
  • 5 dl tejföl
Húsgombóc:
  • 50 dkg pulykacomb filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk morzsolt borsikafű
  • 1 tk morzsolt kakukkfű
  • 2 tk morzsolt majoranna
  • 1 kk őrölt fehér bors
  • 3 púpozott ek teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1 tojás

Elkészítése:
Először a húsgombócokat készítjük el, ehhez ledaráljuk a húst a hagymákkal együtt, majd a fűszerekkel, a tojással, hajdinaliszttel és a sóval összekeverjük. Sűrű, jól formázható masszát kell kapjunk.
Olajos kézzel diónyi golyókat formázunk belőle. A gombócok méretétől függően 40-50 db lesz ebből a mennyiségből.
A leveshez megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát a zsíron, majd hozzáadjuk a felaprított bacont és zsírjára sütjük.
A répákat és a gombát felszeleteljük, majd a zöldborsóval együtt rádobjuk a hagymára és az egészet tovább dinszteljük.
Megszórjuk liszttel, 2 percig kavargatva pirítjuk, majd félrehúzzuk és meghintjük pirospaprikával.
Elkeverjük és felöntjük 3 l vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott krumplit, sózzuk és lefedjük.
Ha felforrt belerakjuk a húsgombócokat és 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzzük.
A tejfölhöz merünk a forró levesből, simára keverjük és visszaöntjük a levesbe. Megszórjuk petrezselyemmel, lestyánnal, összeforraljuk és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Magyaros zöldborsóleves

Elkészítése: Egy lábasban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a kockákra vágott fehér- és sárgarépát, borsót, 1 tk sóval és cukorral megsz...